Historie de Wippert

De historie van Café de Wippert

In 1650 werd de Schipbeek bevaren door zompen die van Duitsland naar Deventer voeren. Nabij de Wippert is de fietsroute gelegen die van Laren naar Holten gaat. Er was een houten ophaalbrug, die met touwen werd opgehaald wanneer er zompen doorvoeren. De zomp werd door een paard voort getrokken. Bij de Schipbeek stond toen een boerderij die tevens een herberg was. In de 17e eeuw heette de boerderij de Wippert. De Bentheimer put, in de tuin bij de boerderij, is tot heden nog steeds bewaard gebleven. Bij Café de Wippert is nog een muurschildering te zien hoe de herberg en ophaalbrug er in 1774 uit zag.

In 1907 is Café de Wippert gekocht door de gebroeders Kettelarij. Henk en Ab Kettelarij kwamen tot een akkoord met voormalige uitbaters van de boerderij/herberg , gelegen direct aan de Schipbeek, om het café aan de Wippert 6 Café de Wippert te gaan noemen. Dit kwam tot een akkoord. Naast het cafébedrijf was er ook een meelmaalderij, pension en kruidenierswinkel. In het pand ernaast hadden ze een bakkerij.

Vanaf 1969 is het cafébedrijf overgenomen door Frits en Diny Jansen met hun 8 kinderen. Van het pension werden slaapkamers gemaakt voor het grote gezin. Frits en Diny hadden toen ook nog de kruidenierszaak, café, zaal, een ventwagen en een tapijtenwinkel. Later hebben ze dat pand verkocht en daar zijn 2 woonhuizen van gemaakt. De inventaris van de kruidenierszaak is nog steeds aanwezig in het pakhuis bij Café de Wippert. De kruidenierszaak is in de jaren 80 omgebouwd tot woonkamer en het venten heeft de zoon van Frits, Bert, nog tot 2010 uitgevoerd.

In de jaren 70 – 80 is Café de Wippert in de wijde omtrek beroemd geworden door de discotheek en de optredens van diverse bands, zoals Shamrock, Virgin, Hydra en Frankenstein. Samen even brommers kieken of naar de Schipbeekwal tijdens de disco die duurde van 14.00 tot 18.00 op zondagmiddag. Of even bij Diny in de keuken een patatje kopen met de befaamde Kuikenschnitzel met maggi.

Vanaf 1990 zijn zoon Bert en dochter Ellen de uitbaters van Café de Wippert en hebben de ouderwetse gezelligheid in ere gehouden. Vanaf die tijd staat de Wippert ook bekend om het jaarlijkse Kerstrock op de 2e Kerstdag. Ellen en Bert richten zich nu vooral op de kleinschalige feesten, partijen, jubilea etc., maar ook het Café blijft een begrip in de regio. Voor ouderwetse gezelligheid komt u genieten in ons gastvrije Café de Wippert!